Домашна Цезар салата: Класика со совршен вкус

Цезар салатата е вистинска класика која никогаш не излегува од мода. Неодоливо крцкава, кремаста и богата со вкус, оваа салата е совршен избор за лесен оброк кој заситува. Подготвена со свежа марула, златно пржени крутони, нежен пармезан и кремаст дресинг, домашната верзија носи автентичен ресторански вкус во вашиот дом.

Состојки:

1 главица марула
200 г пилешко филе (по желба)
50 г пармезан
2 чаши багет, исечкан на коцки (за крутони)
2 лажици маслиново масло
Сол и бибер по вкус

За дресинг:
1 жолчка
1 лажичка сенф
1 чешне лук
1 лажица лимонов сок
½ лажичка Вустер сос
50 мл маслиново масло
30 г рендан пармезан

Начин на подготовка:

Загрејте ја рерната на 180°C. Исечкајте го багетот на мали коцки, посипете со маслиново масло, сол и бибер, и печете 10-15 минути додека не добијат златна боја.
Ако додавате пилешко, испечете го на тава со малку масло, сол и бибер, па исечете го на тенки парчиња.

Во сад изматете ја жолчката со сенфот, додадете ситно исечкан лук, па лимоновиот сок и Вустер сосот. Полека додавајте маслиново масло додека мешате, а на крај измешајте го пармезанот.

Исечкајте ја марулата, додајте ги крутоните, пилешкото (доколку користите) и полека прелијте со дресингот.

Посипете со уште малку рендан пармезан и уживајте во совршената домашна Цезар салата.

Без разлика дали ја подготвувате за ручек, вечера или специјална пригода, оваа салата ќе ве освои со својата едноставност и раскошен вкус.

На здравје.

#!trpst#trp-gettext data-trpgettextoriginal=66#!trpen#No Comments Yet#!trpst#/trp-gettext#!trpen#

#!trpst#trp-gettext data-trpgettextoriginal=74#!trpen#Leave a Reply#!trpst#/trp-gettext#!trpen#

#!trpst#trp-gettext data-trpgettextoriginal=73#!trpen#Your email address will not be published.#!trpst#/trp-gettext#!trpen#

en_GBEnglish