Цезар салатата е вистинска класика која никогаш не излегува од мода. Неодоливо крцкава, кремаста и богата со вкус, оваа салата е совршен избор за лесен оброк кој заситува. Подготвена со свежа марула, златно пржени крутони, нежен пармезан и кремаст дресинг, домашната верзија носи автентичен ресторански вкус во вашиот дом.
Состојки:
1 главица марула
200 г пилешко филе (по желба)
50 г пармезан
2 чаши багет, исечкан на коцки (за крутони)
2 лажици маслиново масло
Сол и бибер по вкус
За дресинг:
1 жолчка
1 лажичка сенф
1 чешне лук
1 лажица лимонов сок
½ лажичка Вустер сос
50 мл маслиново масло
30 г рендан пармезан
Начин на подготовка:
Загрејте ја рерната на 180°C. Исечкајте го багетот на мали коцки, посипете со маслиново масло, сол и бибер, и печете 10-15 минути додека не добијат златна боја.
Ако додавате пилешко, испечете го на тава со малку масло, сол и бибер, па исечете го на тенки парчиња.
Во сад изматете ја жолчката со сенфот, додадете ситно исечкан лук, па лимоновиот сок и Вустер сосот. Полека додавајте маслиново масло додека мешате, а на крај измешајте го пармезанот.
Исечкајте ја марулата, додајте ги крутоните, пилешкото (доколку користите) и полека прелијте со дресингот.
Посипете со уште малку рендан пармезан и уживајте во совршената домашна Цезар салата.
Без разлика дали ја подготвувате за ручек, вечера или специјална пригода, оваа салата ќе ве освои со својата едноставност и раскошен вкус.
На здравје.