Здрав и вкусен оброк: Овесни палачинки со цимет и компот од јаболко

Започнете го денот со совршена комбинација на топлина и сладост и подгответе овесни палачинки со цимет, надополнети со ароматичен компот од јаболко и мед. Овој хранлив појадок спојува овесни снегулки и интегрално брашно за мека и воздушеста текстура. Благодарение на природната сладост на јаболката и медот, овие палачинки нудат здрав и вкусен начин да уживате во утринскиот оброк. Богати со влакна и хранливи материи, но сепак нискокалорични, тие се идеален избор за секој кој сака денот да го започне здраво.

Состојки

За компотот од јаболко и мед:

  • 1 1/2 чаши јаболков сок
  • 1 лажица мед
  • 2 златни делишес јаболка, излупени и исечени на парчиња

За палачинките:

  • 3/4 чаша интегрално брашно
  • 3/4 чаша овесни снегулки
  • 2 лажици шеќер
  • 1 лажичка прашок за печење
  • 1/2 лажичка мелен цимет
  • 1/4 лажичка ситна сол
  • 1 чаша млеко со 1% масленост
  • 3 лажици несолен путер, стопен и изладен
  • 1 големо јајце
  • 1 лажичка масло

Упатство за подготовка

  1. Подготовка на компотот од јаболко и мед:
  1. Во мало тенџере, загрејте го јаболковиот сок до вриење на висока температура.
  2. Намалете ја топлината и оставете да се вари додека сокот не се намали за половина (околу 15 до 18 минути).
  3. Додадете го медот и јаболката, потоа намалете ја топлината уште повеќе.
  4. Варете додека смесата не се згусне и не го обложи задниот дел на лажицата, околу 30 минути.
  1. Подготовка на тестото за палачинките:
  1. Во блендер, комбинирајте го интегралното брашно, овесните снегулки, шеќерот, прашокот за печење, циметот и солта. Мешајте додека овесот не се сомеле ситно.
  2. Додадете го млекото, стопениот путер и јајцето. Мешајте додека не се добие мазна смеса, гребејќи ги страните по потреба.
  1. Печење на палачинките:
  1. Загрејте нелеплива тава на средно-ниска температура.
  2. Со хартиена салфетка, нанесете тенок слој масло на тавата.
  3. Истурете по 1 лажица од тестото за секоја палачинка, распоредувајќи ги рамномерно.
  4. Гответе додека не се формираат меурчиња на површината и долната страна не стане златно кафеава (околу 2 минути).
  5. Превртете и печете уште една минута.
  6. Повторете го процесот со преостанатото тесто, периодично бришејќи ја тавата со намастена салфетка.
  1. Послужување и уживање:
  • Сервирајте ги палачинките топли и прелиени со компот од јаболко и мед.
  • Уживајте веднаш, или покријте ги со фолија за да останат топли.

Овие палачинки се совршен начин за почеток на денот, комбинирајќи проверено добри вкусови и хранливи состојки.

Без разлика дали се подготвувате за релаксиран викенд појадок или барате нутритивен оброк, овој рецепт ќе стане омилен во вашата кујна.

#!trpst#trp-gettext data-trpgettextoriginal=66#!trpen#No Comments Yet#!trpst#/trp-gettext#!trpen#

#!trpst#trp-gettext data-trpgettextoriginal=74#!trpen#Leave a Reply#!trpst#/trp-gettext#!trpen#

#!trpst#trp-gettext data-trpgettextoriginal=73#!trpen#Your email address will not be published.#!trpst#/trp-gettext#!trpen#

en_GBEnglish