Ако сакате свеж и хранлив појадок, оваа салата со јајце и салса верде е одличен избор. Комбинацијата на крцкави тортиља чипсови, кремасто авокадо и освежителен сос ќе ве воодушеви.
Состојки:
- 3 лажици салса верде (зелен сос од магдонос, зелена пиперка, лимон, лук, маслиново масло и сол)
- 1 лажица + 1 лажичка маслиново масло
- 2 лажици сечкан коријандер, плус малку за украсување
- 2 шолји мешана зелена салата
- 8 сини тортиља чипсови, скршени на поголеми парчиња
- ½ шолја црвен грав од конзерва, исплакнат
- ¼ авокадо, исечено на парчиња
- 1 големо јајце
Начин на подготовка:
- Во мала чинија изматете ја салсата, 1 лажица масло и сечканиот коријандер. Половина од мешавината додајте ја во мешаната зелена салата и добро промешајте.
- Врз салатата наредете ги тортиља чипсовите, гравот и кришките авокадо.
- Во нелеплива тава загрејте 1 лажичка масло на средно-висока температура. Додајте го јајцето и пржете околу 2 минути, додека белката се свари, а жолчката остане малку течна.
- Ставете го јајцето врз салатата, прелијте со преостанатиот сос и украсете со дополнителен коријандер по желба.
Оваа салата е идеален појадок што комбинира свежина, текстура и богат вкус. Брза е за подготовка и нуди совршен баланс на протеини, здрави масти и јаглехидрати.
Уживајте во вашиот енергичен почеток на денот!