Ако барате лесна, но вкусна алтернатива за појадок, овие здрави мафини од боровинки се вистинската опција. Направени со овес, интегрално брашно и грчки јогурт, а засладени само со мед, тие се неодоливо меки и сочни.
Состојки:
- ¾ шолја бело брашно
- ¾ шолја интегрално брашно
- 1 шолја овес (плус малку за наросување)
- 1 ¼ лажичка прашок за печење
- ½ лажичка сода бикарбона
- ½ лажичка сол
- ¼ лажичка цимет
- ¼ лажичка мелено морско оревче
- ½ шолја растопен путер
- ½ шолја мед
- 2 јајца (на собна температура)
- 1 шолја грчки јогурт
- 1 лажица ванила екстракт
- 1 шолја свежи боровинки
- 1 лажица шеќер (за наросување)
Начин на подготовка:
- Загрејте ја рерната на 220°C и подгответе тава за мафини со хартиени корпички или намастете ја со масло.
- Во голем сад, измешајте ги брашното и овесот. Одвојте една мала лажичка брашно на страна. Додадете прашок за печење, сода бикарбона, сол, цимет и морско оревче во останатите суви состојки и измешајте.
- Во друг сад, соединете го растопениот путер со медот, па додадете ги јајцата, грчкиот јогурт и ванилата. Добро промешајте.
- Измешајте ги сувите и течните состојки, мешајќи додека не се соединат (не претерувајте со мешање).
- Во мал сад, измешајте ги боровинките со одвоената лажичка брашно, а потоа внимателно додајте ги во тестото.
- Поделете ја смесата рамномерно во калапите за мафини, полнејќи ги до врв. Наросете со шеќер и малку овес.
- Печете 5 минути на 220°C, потоа намалете ја температурата на 175°C и печете уште 15-17 минути, додека не станат златно-кафеави.
- Оставете ги мафините да се изладат 5 минути во тавата, а потоа префрлете ги на решетка за целосно ладење.
Овие мафини се одлични не само за појадок, туку и како здрава ужинка во секое време. Чувајте ги во фрижидер за свежина до седум дена или замрзнете ги за подоцна, така секогаш ќе имате вкусен и домашно подготвен мафин на дофат.