Златна пита со спанаќ – без тесто, со неверојатен вкус

Солената, златна пита со спанаќ е одличен избор за брз и вкусен појадок или бранч. Овој специјалитет е богат со протеини, што го прави идеален за одржување на ситоста во текот на целиот ден. Најдобриот дел е тоа што за оваа пита нема потреба од тесто. Доволно е да ги измешате состојките и да ја ставите во рерна. Дури и оние кои не се љубители на спанаќ ќе бидат воодушевени од нејзиниот вкус.

Состојки

  • 6 јајца
  • 1/2 лажичка оригано
  • 1/2 лажичка лук во прав
  • Сол и бибер по вкус
  • 200 г замрзнат спанаќ
  • 200 г урда (или младо сирење)
  • 50 г пармезан
  • 100 г печени црвени пиперки од тегла

 

Начин на подготовка

  1. Загрејте ја рерната на 180°C и намастете тава за печење.
  2. Замрзнатиот спанаќ ставете го во цедалка и одмрзнете го со топла вода. Доколку е потребно, употребете микробранова печка за побрзо одмрзнување. Исцедете го целосно, притискајќи го со раце за да ја отстраните вишокот на течност.
  3. Во голем сад, изматете ги јајцата. Додадете оригано, лук во прав, сол и бибер, па убаво измешајте.
  4. Додадете ја урдата и продолжете да мешате додека не се соедини со јајцата.
  5. Додајте го исцедениот спанаќ, изренданиот пармезан и ситно исечканите печени пиперки. Добро промешајте.
  6. Смесата истурете ја во подготвената тава и израмнете ја.
  7. Печете околу 25 минути или додека солената пита не добие златна боја и не се надуе.
  8. Оставете ја да се излади неколку минути пред да ја исечете и сервирате.

Оваа солена пита со спанаќ е совршена за брзо подготвување, а може да ја послужите топла или ладна, самостојно или со свежа салата.

Пробајте го овој рецепт и уживајте во совршениот баланс на кремасто сирење, зачинети јајца и ароматичен спанаќ.

Сè уште нема коментари

Оставете Одговор

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

mk_MKMacedonian