Македонската пастрмајлија е издвоена како деликатес што мора да се проба, освојувајќи го 34-то место во изборот на MSN.com за најомилени јадења во Европа. Често нарекувана „македонска пица,“ овој специјалитет од тесто е богат со вкус, но и со културно значење.
Пастрмајлијата, се прави од меко, ферментирано тесто, покриено со сочни парчиња месо (обично свинско или пилешко) и совршено испечено јајце. Името доаѓа од зборот пастрма, што значи сушено овчо месо. Сепак, современите варијации се прилагодени на локалните вкусови, заменувајќи го овчото со друго месо и понекогаш додавајќи креативни состојки. За разлика од традиционалните пици, пастрмајлијата не содржи сирење и домат, туку се фокусира на чистата хармонија на минималистичките состојки.
Ова јадење е омилен дел од македонската кујна, претставувајќи храна која ја отсликува топлината и гостопримливоста на македонскиот народ. Одличната комбинација на вкусови и текстури ја прави пастрмајлијата задолжителна за љубителите на храната кои го истражуваат Балканот.
На оваа листа на високото 7 место се најде и српската плескавица, често нарекувана „српски бургер.“ Ова вкусно јадење се подготвува од мешавина на свинско, говедско и јагнешко месо, вешто зачинето со пиперка и црн пипер. Резултатот е сочна плескавица која се сервира во домашна лепиња, создавајќи балканска верзија на класичниот бургер.
Првите три места во ова истражување се резервирани за:
- Пица Наполитана (Италија): Јадење заштитено од УНЕСКО, со тенка кора, свежи автентични состојки и традиционална подготовка.
- Помфрит (Белгија): Златен и крцкав, оваа позната храна се сервира со разни сосови.
- Сувлаки (Грција): Сочно маринирано месо на стапче или завиткано во пита со свеж зеленчук и вкусни сосови.
MSN.com, глобално призната платформа, и е позната по своите детални анализи. Овој специфичен избор е резултат на истражувања и мислења на експерти, што го прави одличен водич за сите што сакаат да ја истражат европската кујна. Нивната методологија, која комбинира кориснички повратни информации, експертски мислења и културно значење, овозможува автентично претставување на секое јадење.
Извор- MSN.com
Фото- Shutterstock