Уникатно и вкусно: Печени круши со овес, ореви и цимет

Ако барате лесен, уникатен десерт или здрав појадок, тогаш овие печени круши се идеален избор. Полнети со овес, ореви и арома на цимет, тие стануваат неодоливо меки и слатки по печењето. Најдоброто од сè е дека тие се подготвени за само 10 минути, а остатокот од работата ја завршува рерната.

Зошто да ги подготвите овие печени круши?

Лесна подготовка – Потребни се само 7 состојки и минимален труд.
Совршена текстура и вкус – Крушите стануваат топло меки и природно послатки.
Без преработен шеќер – Природно здрава опција за десерт или појадок.
Одлични за повторно загревање – Остатоците може да ги чувате во фрижидер и да ги загреете следното утро.

Потребни состојки (за 8 половинки печени круши):

  • 4 средни круши
  • 1/4 шолја овесни снегулки
  • 1/4 шолја ореви крупно исечкани
  • 1/4 шолја суви брусници, крупно исечкани
  • 1/4 лажичка цимет, + дополнително за наросување
  • 2 лажици вистински јаворов сируп
  • 2 лажици несолен путер, стопен + малку за подмачкување на тавата

Како да ги подготвите?

Подгответе го филот – Во сад измешајте овес, ореви, путер и цимет.
Подгответе ги крушите – Пресечете ги на половина, отстранете ја средината и засечете малку на задната страна за да стојат рамно.
Наполнете и печете – Наредете ги во огноотпорен сад, наполнете ги со смесата и печете на 190°C околу 25-30 минути, додека не омекнат.
Послужете – За совршен појадок, додајте ги врз грчки јогурт и прелијте со јаворов сируп.

Овие печени круши се совршена комбинација на едноставност, вкус и здравје. Без разлика дали ги послужувате како десерт или како појадок со јогурт, ќе уживате во секој залак.

 

Сè уште нема коментари

Оставете Одговор

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

mk_MKMacedonian