Рецепт на Џенифер Гарнер: Лесен и здрав појадок со само 5 состојки

Доколку сте во потрага по здрав и вкусен оброк кој ќе ви обезбеди енергија за работниот ден, рецептот на Џенифер Гарнер е вистинскиот избор за вас. Таа го сподели својот омилен рецепт за јајца во калап – брз, едноставен и здрав оброк кој е совршен за наутро или како ужина во текот на денот.

Зошто овој рецепт е одличен?

Јајцата во калап кои ги подготвува Гарнер се идеални за подготовка однапред, лесни за чување и можете да ги прилагодите според вашиот вкус. Комбинацијата на кремасто младо сирење, растопена моцарела и свеж зеленчук како црвени пиперки и спанаќ ги прави не само вкусни, туку и здрави.

Овој рецепт е одличен за оние кои се обидуваат да го започнат денот со хранлив оброк или пак за оние кои сакаат да останат енергични во текот на денот, без да жртвуваат го вкусот.

Состојки

  • 3 чаши белки од јајце (или мешавина од цели јајца и белки)
  • 1 чаша младо сирење
  • 1 чаша рендана моцарела
  • ¼ чаша исечкана свежа или печена црвена пиперка
  • ¼ чаша ситно сечкан спанаќ
  • Сол и бибер по вкус
  • Масло за готвење
  • Врела вода

Подготовка

  1. Загрејте ја рерната на 175°C. Намачкајте силиконски калап за мафини со масло за готвење.
  2. Подгответе го зеленчукот: Ситно исечкајте ја црвената пиперка и спанаќот. (По желба, додадете и други состојки како карамелизиран кромид или сечкано мисиркино месо.)
  3. Изматете ја смесата: Со миксер или блендер, изматете ги белките, младото сирење и ренданата моцарела околу 1 минута додека смесата не стане пенлива. Ова ќе ги направи залчињата полесни и повоздушни.
  4. Соберете ги залчињата: Во секое калапче ставете малку од исечканиот зеленчук, а потоа наполнете со смесата од јајца до три четвртини од висината. Посипете со сол, бибер и по желба малку рендано сирење одозгора.
  5. Печете: Ставете го силиконскиот калап во плех. Наполнете го плехот со врела вода до половина од висината на калапот. Печете 30-35 минути додека залчињата не станат цврсти.
  6. Запечете за крцкавост: На крај, вклучете го горниот грејач во рерната (функција за запекување) за 1-2 минути додека врвовите не добијат златно-кафеава боја.
  7. Послужете: Оставете ги залчињата да се изладат кратко, извадете ги од калапот и уживајте топли!

Овој рецепт од Џенифер Гарнер е совршен начин за здрав и енергичен почеток на денот. Со минимален напор и совршен баланс на протеини и зеленчук, ќе уживате во вкусен појадок кој ќе ве одржи сити и задоволни.

Извор: Instagram

Сè уште нема коментари

Оставете Одговор

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

mk_MKMacedonian