Доколку барате брз, лесен и хранлив оброк што ќе ве освои на прв залак – оваа салата со лосос и кус-кус е токму тоа. Совршена е за оние моменти кога ви треба нешто здраво, но без многу труд. Богата со свежи состојки, суптилно слатка од сувите кајсии и кремаста од козјото сирење, оваа салата ќе ви стане омилен оброк за секоја пригода.
Состојки:
- ¼ шолја сечкани печурки
- ¼ шолја сечкан модар домат
- 3 шолји свеж спанаќ
- 2 лажици винегрет од бело вино (види совет)
- ¼ шолја варен кус-кус (по можност интегрален)
- околу 110 г варен лосос
- ¼ шолја сечкани суви кајсии
- 2 лажици дробено козјо сирење (околу 15 г)
Начин на подготовка:
- Загрејте тава со нелеплив спреј на средно-висока температура. Додајте ги печурките и модриот домат, пржете 3-5 минути додека омекнат и пуштат сок. Тргнете од оган и оставете да се оладат.
- Измешајте го спанаќот со 1 лажица и 1 лажичка винегрет, па ставете го на чинија со дијаметар од 23 см.
- Кус-кусот измешајте го со преостанатиот винегрет и распоредете го врз спанаќот. Одозгора ставете го лососот.
- Додајте ги пржените зеленчуци, сувите кајсии и козјото сирење.
Совет:
За брз винегрет од бело вино, изматете 2 лажици вински бел оцет со 1/8 лажичка сол и бибер. Полека додавајте ¼ шолја маслиново масло додека не се соедини. Вишокот може да се чува во фрижидер до 5 дена.
Оваа салата е совршена комбинација на свежина, богат вкус и нутритивни вредности.