Доколку сте љубители на крофни, а сакате да се храните здраво, имаме одличен предлог за вас- печени крофни со банана. Овие здрави крофни се лесни за подготовка, бидејќи се печени и совршено меки и можат да се комбинираат со различни глазури за дополнителен вкус.
Состојки
- 1/2 чаша вода
- 1 лажица оцет
- 1/4 чаша масло или путер од јаткасти плодови
- 1 банана (испасирана)
- 1/3 чаша засладувач по избор (мед, јаворов сируп)
- 3/4 чаша брашно
- 1/4 чаша какао во прав
- 1 лажица протеински прав (опционално)
- 1/4 лажичка сол
- 1 лажичка прашок за печиво
Начин на подготовка
- Намачкајте со масло тава за крофни или тава за мали мафини ако немате специјален калап.
- Загрејте ја рерната на 180°C.
- Во голем сад измешајте ја водата, оцетот, маслото или путерот од јаткасти плодови, бананата и засладувачот.
- Додајте го брашното, какаото, протеинскиот прав (доколку користите), солта и прашокот за печиво.
- Измешајте ги состојките само додека не се соединат, за да избегнете претерано жилав резултат.
- Истурете ја смесата во подготвениот калап и печете на средната решетка од рерната околу 8 минути, додека крофните не станат меки и воздушести.
- Оставете ги да се изладат пред да ги извадите од калапот.
Чоколадна глазура
За глазурата од фотографиите, стопете 2 црни чоколада по 100 грама. Може да користите чоколадни трошки или искршено чоколадо. По желба, додајте 2 лажички масло или јаворов сируп за потенка и полесна глазура.
Верзија со путер од кикирики
Измешајте омекнат путер од кикирики со малку масло или јаворов сируп и со лажица нанесете на врвот на крофните.
Овие печени чоколадни крофни се идеални за појадок или десерт, со опции за различни глазури според вашиот вкус. Може да експериментирате со состојките и да ја пронајдете совршената комбинација за вас.