Ако барате појадок кој е одличен извор на протеини и кој ќе ви даде енергија во текот на целиот ден овие мафини се вистинскиот избор. Лесни за подготовка и полни со вкус, тие се одлични за уживање дома, со семејството или за носење на работа.
Состојки:
6 парчиња сланина
10 големи јајца
1 2/3 чаши брашно + малку за посипување
1 1/2 лажички прашок за печиво
3/4 лажичка сол
1/2 лажичка сода бикарбона
1/4 лажичка црн пипер
Прстофат шеќер
1/2 чаша растително масло
1/2 чаша грчки јогурт без маснотии
4 парчиња сирење (околу 1 чаша), рендано
1/4 чаша пармезан (околу 1 1/2 унци)
4 млади кромидчиња, тенко исечкани
Морска сол во снегулки и лут сос, за сервирање
Подготовка:
- Испржете ја сланината
Во голема тава испржете ја сланината на средна температура додека не стане крцкава (околу 8 минути). Исцедете ја на хартиена салфетка, а потоа ситно исечкајте ја. - Подгответе ги јајцата
Варете 6 јајца во зовриена вода точно 5 минути, па веднаш префрлете ги во сад со ладна вода и мраз. По 15 минути внимателно излупете ги. - Подгответе го тестото
Загрејте ја рерната на 220°C и премачкајте калап за 6 големи мафини со масло. Во сад измешајте брашно, прашок за печиво, сол, сода бикарбона, црн пипер и шеќер. Во друг сад изматете ги преостанатите 4 јајца со маслото и јогуртот. Додајте ја сувата смеса и лесно промешајте, а потоа вмешајте го ренданото сирење, пармезанот, младиот кромид и сланината. - Составување на мафините
Во секоја форма за мафин ставете малку тесто за да ги држи јајцата. Јајцата извалкајте ги во брашно, ставете по едно во секоја форма и прекријте ги со остатокот од тестото. Измазнете ги врвовите. - Печете
Печете 15 минути, додека не добијат златна боја. Оставете ги 5 минути да се изладат, па внимателно извадете ги од калапот.
Комбинацијата на овие состојки создава оброк кој е богат со протеини, калциум и витални витамини и минерали, а истовремено обезбедува и потребните јаглехидрати за енергија.
Овие мафини се совршен баланс помеѓу меко-жолчкасто јајце, крцкава сланина и богато сирење. Може да ги сервирате со малку морска сол и неколку капки лут сос за дополнителен вкус. Идеални се за појадок, ужина или брз оброк во движење.